Mini tabara de vara – Tismana, 11-15.08.2017

Participanti A.S.Focul Viu: Radu Dumitru, Razvan Olaru, Sebastian Popa, Stefan Ungureanu, Maria Ungureanu, Corina Olaru, Aurora Popa.

Scopul mini taberei era sa continuam cartarea in Pestera cu Surpriza dupa escaladarea in prealabil a hornului existent, echiparea unui palan pentru parcurgerea „salam” a unui aven extrem de stramt din Dealul Bile si schimbarea corzii de la cascadele de 6 m si 18 m din Pestera Pargavului.

Cum tabara a fost formata majoritar din incepatori, tabara s-a transformat intr-una de initiere in speologie.

Am mers intr-o prima tentativa de atacat cascada mare din Pargavului.

    

 

Vineri am inceput cu o nebunie de drum de 12 ore pana la Topesti. Toata capitala pleca in vacanta… . Alimentele le-am achizitionat din Tg. Jiu pentru a nu se strica in canicula.

Sambata am intrat in Pestera Pargavului pentru a schimba coarda de la cascada de 6m, coarda ce data de prin anii ’80, fiind coarda initiala de pe cascada mare, de 18m.

Daca sambata am reusit sa ne urnim la ora 12:00 de la corturi, nu la fel s-a intamplat si in celelalte zile:

Duminica am „socializat” mai mult online decat live datorita si unor averse de ploaie, pana pe la ora 16:00. A fost zi de initiere in T.S.A. pentru toata gasca la Avenul nr.1 din Dealul Chicera. Cu aceasta ocazie am refacut echiparea capului de put. Avenul e folosit de localnici ca si groapa de gunoi. E plin de PET-uri, saci cu diferite blanuri si cate si mai cate… .

Luni a trebuit sa facem o pauza de realimentare in Tismana caci terminaram mai tot ce cumparasem la venire. Drept pentru care la ora 14:00 inca eram in orasul Tismana.  Dupa cumparaturi, am mers la Pestera Gura Plaiului pentru marcarea numarului de cadastru si vizita.  TPS: 3 ore. Am realizat un punct cald si am exemplificat pozitia repaus sub folie.

momentul in care am realizat toti ca altcineva ar trebui sa aiba apa

 

Marti a fost ziua in care s-a realizat, in fine, un obiectiv al taberei: Radu, Sebastian si Razvan au intrat in pestera Pargavului pentru schimbarea corzii de pe cascada de 18m si MC intre ea si cea de 6m. Intregul pasaj intre C18 – C6 acum e echipat cu o coarda noua semistatica Type A de 70m cu diametrul de 10,5mm. Au fost batute 7 ancore mecanice (gujoane) de 10mm. Am parcurs cavitatea pana la Sala Gioni Babos si am realizat cateva fotografii de calitate. TPS 7h30min. Ceilalti ramasi in tabara, au strans calabalacul si au spalat partial echipamentul, apoi au plecat spre casa. Echipa de subteran a plecat spre casa la ora 4:00, miercuri.

 

Raport intocmit de Radu C Dumitru

APUSENI vol1
Pestera Lazului si Martel, 14-17.07.2017